Výstava Někdo to rád sušené návštěvníky také poučí

16.04.2024 15:04

KROMĚŘÍŽ - Novou interaktivní výstavu Někdo to rád sušené si mohou návštěvníci prohlédnout v Muzeu Kroměřížska. Tématem však není jen sušení ovoce, ale zájemci se dozvědí spoustu informací o významu stromů pro člověka a přírodu, o hmyzu, opylovačích, využití ovoce v kuchyni i jiných způsobech jeho uchovávání.

„Plody ovocných stromů tvoří od pravěkých dob nedílnou součást lidského jídelníčku. Jejich sezonní využití však omezovala krátká doba, po kterou si udržovaly čerstvost. Proto až do rozvoje konzervárenského průmyslu se do 20. století jako nejlepší metoda jejich uchování využívalo sušení,“ informovala Martina Malá, PR pracovnice muzea.

„Výstava v Malé galerii představí unikátní historické exponáty a zajímavé informace nejen o historii a tradici sušení ovoce a využití v jídelníčku, ale i o jeho zpracování jinými způsoby. Vše doplní hravé interaktivity, například dřevěný model zmenšené tradiční dvoukomorové sušárny ovoce,“ uvedla kurátorka Martina Václaviková.
„Tato sušárna byla vyrobena v měřítku 1:2. Zájemci si vyzkoušejí, jak se v takové sušárně pracuje – od obsluhy pece, skládání ovoce na lísky, jeho přebírání až po finální sesypávání,“ dodala s tím, že výstava je výsledkem dlouhodobého výzkumu historických sušáren ovoce autorů z Muzea regionu Valašsko. V prestižní soutěži Gloria musaealis získala Zvláštní ocenění v kategorii Výstava roku 2021.

Dnes si sušené plody většinou lidé spojí jen s pečením, ale v minulosti se využívaly třeba i na slavnostní tabuli. Valaši sušené ovoce dokonce dodávali až do Vídně nebo Budapešti. Obliba sušení začala v první polovině 20. století slábnout, v dnešní době se však zase postupně pomalu vrací.

Výstavu doplňuje interaktivní edukační program pro mateřské a základní školy. Na děti čeká například model květu jabloně nebo se žáci dozvědí řadu zajímavých informací o funkcích ovocných stromů v přírodě či o opylovačích. „Prozradíme jim například, že opylovat květ mohou i ptáci (kolibříci) a savci (netopýři) nebo kdo může zničit úrodu a jak bychom ji měli chránit, aby se to nestalo,“ uzavřela Martina Václaviková.

Návštěvníci si výstavu mohou prohlédnout od 12. 4. do 22. září denně mimo pondělí od 9 do 12 h a od 12.30 do 17 h. Během letních prázdnin bude výstava otevřena i v pondělí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto:
Muzeum Kroměřížska