V pondělí na festivalu ve Zlíně zasadí strom Young Stars Antonie Formanová a Vojtěch Vodochodský

05.06.2023 08:01

ZLÍN – Zlín Film Festival se přehoupl do druhé poloviny. Jeho pátý den se otevírá program konference Děti bez hranic¿, která se bude věnovat zejména mediálnímu vzdělávání a filmové výchově. Vybrané akce jsou akreditovány ministerstvem školství. Do festivalové aleje přibudou další dva stromy, které vysadí letošní YoungStars, herci Antonie Formanová a Vojtěch Vodochodský. V talk show Život je takovej vyzpovídá Filip Tellerhistorika Michala Stehlíka a cestovatele Petra Horkého.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UDÁLOSTI 5. DNE:
Sázení stromů s YoungStars, Univerzitní park, 9.30 hodin – Svůj strom zasadí do festivalové aleje letošní YoungStars – herečka Antonie Formanová a herec Vojtěch Vodochodský. Pro média: Součástí akce je i prostor pro média k rozhovorům s oběma herci.

KONFERENČNÍ BLOK DĚTI BEZ HRANIC:
Učte s Mediální olympiádou!, Kongresové centrum, 10.30-11.15 hodin – Prezentace pilotního ročníku Mediální olympiády, která proběhla v Moravskoslezském kraji. Organizátoři se podělí o zkušenosti, postřehy, bude prostor i na diskusi a dotazy.
Kulatý stůl s názvem Na stejné vlně – jak ven ze současné krize pedopsychiatrie?, Kongresové centrum, 14.00-17.00 hodin – Panelová diskuze odborníků představí možnosti řešení situace v oboru pedopsychiatrie v ČR.
Zdravá 5 – pět didaktických námětů na podporu výchovy ke správné výživě dětí a mládeže, Krajský úřad Zlínského kraje, 22. budova, 9.00-13.30 hodin – Metodický seminář pro pedagogické pracovníky mateřských a základníchškol akreditovaný MŠMT ČR.
Zpravodajské hodnoty a kvalitní žurnalistika, budova UTB U18, 9.00-16.00 hodin – Seminář pro vyučující s akreditací MŠMT ČR přiblíží práci novinářů a mediálních redakcí v praxi.
Vzdělávací seminář filmové výchovy – ukázky dobré praxe, Zlínský klub seniorů, ul. Kvítková, 9.00-15.30 hodin – Projektový den pro učitele akreditovaný MŠMT ČR.

Z FILMOVÉHO PROGRAMU DOPORUČUJEME:
Forever (režie: AndersHazelius, Švédsko, 2023, 103 min.), Golden Apple Cinema 3, 16.00 hodin – Skvělý fotbalový film o identitě, přátelství, lásce, odvaze a obětech, které musíte udělat, abyste mohli jít za svými sny. Film uvádíme v mezinárodní premiéře. Více zde.
Tichá dívka (režie: ColmBairéad, Irsko, 2022, 95 min.), Golden Apple Cinema 6, 17.30 hodin – V rodině devítileté Cáit je příliš mnoho lidí, problémů i bídy. Termín dalšího porodu její matky se blíží, a tak je Cáit poslána na venkov ke vzdáleným příbuzným. Více zde.
Titina, psí polárnice (režie: KajsaNæss, Norsko, 2022, 90 min.), Golden Apple Cinema 5, 14.30 hodin – Příběh jednoho z největších lidských dobrodružství – dobytí severního pólu v roce 1926 – viděný očima nedobrovolného polárníka, malého teriéra Titiny. Více zde.

CO SE HRAJE V LETNÍM KINĚ:

Ostrov (Česká republika, 2023, 100 min.), 21.30hodin – Richard (Jiří Langmajer) a Alice (Jana Plodková) se na exotické dovolené pohádají, protože Richard se chce nechat rozvést. Rozhodnou se, že odletí předčasně domů, ale jejich malý letoun ztroskotá na opuštěném ostrově… Více zde.

ZAJÍMAVÉ DOPROVODNÉ AKCE:
Střípky z kudlovských animací, OZC Zlaté jablko, 8.00 - 21.00 hodin – Výstava představuje část exponátů z Kabinetu filmové historie, který se nachází na kudlovských ateliérech. Výstava potrvá do 7. června.
Křest zvířete v Zoo Lešná, 13.00 hodin – Křtít budou festivaloví moderátoři a další filmové osobnosti.

KDE SE POTKAT S HVĚZDAMI:
Festival Café, náměstí Míru – Ojedinělé posezení ve festivalové kavárně se zajímavými hosty a tématy. Hosty Vladimíra Kroce jsou ve 14.00 hodin Alžběta Malá a Chantal Poullain, v 16.00 hodin Antonie Formanová a Marek Lambora.
Autogramiáda, OZC Zlaté jablko, 17.00 hodin – Moderovaná autogramiáda festivalových tváří: Sára Korbelová, Alžběta Malá, Darja Pavlovičová, Filip Červenka.

Kompletní filmový i doprovodný program je k dispozici na www.zlinfest.cz i ve festivalové aplikaci Zlinfest.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlín Film Festival