Umístění očkovacího centra ve Zlíně nemá chybu. Komentář

24.04.2021 09:18

Nové očkovací centrum ve Zlíně v PSG aréně je „skvěle“ umístěno a „ocení“ ho zejména starší lidé a všichni, kteří mají problémy s chůzí nebo trpí dýchacími obtížemi ovlivněné navíc rouškou nebo respirátorem na obličeji. Jejich zdravotní potíže zřejmě lékaři ani nikdo z povolaných nevzal v potaz, a tak moudré hlavy rozhodly, že centrum umístí do haly za Zimním stadionem Luďka Čajky. PSG aréna je z nejbližší trolejbusové zastávky vzdálená hrubým odhadem sice jenom 300 metrů, ale vede do kopce, z Mostní ulice je to ještě o něco víc.
K dispozici sice bude větší možnost parkovacích míst pro osobní auta, jenomže ne všichni starší lidé jimi jezdí a také každý nemá někoho, aby ho tam dovezl. A co obyvatelé z okolních vesnic, kteří přijedou do Zlína autobusem nebo vlakem a budou pátrat po tom, jak se dostanou do očkovacího centra? Pro ně to představuje totiž úsek o několik stovek metrů delší, který z autobusového nebo vlakového nádraží musí absolvovat pěšky. Znamená to pro ně chůzi k podchodu u bývalého Svitu, k Obchodnímu domu Zlín, kolem Velkého kina včetně nebezpečného a světelnou signalizací neřízeného přechodu přes frekventovanou Březnickou ulici a potom zpět opět stejnou trasou.
Přímo ke stadionu totiž žádný spoj městské hromadné dopravy nejede, pouze omezeně pod Sportovní halu. Zvážili tyto skutečnosti zlínští a krajští radní? Zdá se mi, že ne.
Lehké to nebudou mít ani zájemci o očkování, kteří mohou využít spojů MHD. Pod Sportovní halu sice jede linka č. 7, jenže okolo druhé hodiny ranní ze sídliště Jižní Svahy a zpět nejede vůbec. Další možný spoj je linkou č. 14, která rovněž ze sídliště Jižní Svahy jednou až dvakrát za hodinu jezdí pod halu a zpět jednou až čtyřikrát za hodinu. Ve dnech pracovního klidu nejede vůbec a od haly až večer po 20. hodině.
Zájemci o očkování mohou využít i linky č. 4 vedoucí po Mostní ulici, ale i ona jede jednou až dvakrát za hodinu a z nejbližší zastávky Na Vyhlídce je to k hale pro starší lidi opět poměrně velká vzdálenost. Někdo může oponovat tím, že k očkovacímu centru v Krajské nemocnici T. Bati je to ze zastávky také daleko, jenže podle mě o dost méně a navíc po rovince.
Jedou samozřejmě i jiné spoje MHD, jenže s nimi se zájemci o očkování dostanou pouze na náměstí Práce k podchodu z jednoho směru a z druhého pod Tržnici. Také oni pak musí absolvovat chůzi do kopce jen s tím rozdílem, že o něco kratší než lidé z autobusového nebo vlakového nádraží.
Vskutku „příjemná“ procházka, hlavně když bude deštivo. Tak, vážení, deštníky a pršipláště s sebou, a můžete se - zajisté v pohodě - nechat naočkovat. Pevné zdraví všem a poděkování radním za geniální řešení.
Vlastimil Langer