Syndikát novinářů Zlínského kraje naděloval …

01.12.2018 18:31

LUHAČOVICE - Hodnotný předmikulášský dárek nadělil v pátek 30. listopadu Syndikát novinářů Zlínského kraje nestátnímu sociálnímu zařízení Penzion Spokojené stáří v Pozlovicích. Do inventáře pomůcek pro téměř sedmdesátku tamních seniorů přibyl nový sprchovací  vozík pro imobilní klienty. Částečně uhradit pořizovací cenu 60 tisíc Kč pomohli právě zlínští novináři finančním darem 10 tisíc korun.

„ Těžko se v našem rozpočtu hledají podobné částky. Od státu podporu čekat nemůžeme a proto jsme za tento dar velmi vděčni. Vozík ulehčí náročnou práci ošetřovatelkám a seniorům lepší komfort při osobní hygieně“, řekl ředitel penzionu Antonín Košík. Už šest roků slouží toto zařízení ubytovaným seniorům. Tým pracovníků klade zvláštní důraz na kvalitní péči formou osobní asistence a a tematicky zaměřené aktivity. Může to být třeba aktivizace výtvarné činnosti jednak v ústavu, ale babičky a dědečkové také navštěvují výstavy, muzea či koncerty v blízkém okolí. Za nimi však často zajíždějí také pěvecké a folklorní soubory, aby obyvatele penzionu potěšily a zpestřily tak jejich každodenní režim.

Nejinak tomu bylo i v pátek 30. listopadu. Po předání symbolického šeku předsedkyní Syndikátu novinářů Zlínského kraje Janou Bubeníkovou do rukou ředitele vystoupil folklorní soubor Rezeda s bývalými členkami Hradišťanu. O hudební doprovod se postaral vedoucí tohoto tělesa - zpěvák a ředitel Domova seniorů v Buchlovicích v jedné osobě - Antonín Gajdoš. Podupávání nohou a radostná jiskra v očích byla viditelná u většiny posluchačů v sále. Příjemné odpoledne prožilo jednak vedení Penzionu Spokojeného stáří v Pozlovicích, ale hlavně všichni zúčastnění obyvatelé ústavu.

Text a foto: Rudolf Maňas