Stromy Josefa Ruszeláka v Městském divadle Zlín

18.01.2018 10:43

ZLÍN - Slavnostní vernisáží začala výstava Stromy Josefa Ruszeláka ve středu 17. ledna 2018 v Městském divadle Zlín. Autor je zlínské veřejnosti znám opravdu širokým výčtem výtvarných děl.
Po absolutoriu uherskohradišťské „umprumky“ nastoupil do zlínského divadla, kde pracoval dlouhá léta jako výtvarník a grafik. Vytvořil stovky divadelních programů a plakátů a taky některé scénické výpravy. Zabýval se také výtvarnou úpravou knih, je autorem mnoha knižních obálek.
Ve svém ateliéru vytvořil od osmdesátých let bezpočet grafických listů a obrazů. Tyto postupně představil na osmdesáti samostatných výstavách a na stovce kolektivních se podílel.
Letošní Ruszelákova výstava na téma Stromy je vlastně určitou reprízou té první, konané za účasti jeho blízkého přítele Ludvíka Kundery v roce 1986. Les Josefovi přirostl k srdci na začátku osmdesátých let, kdy v něm našel útěchu po kruté ztrátě čtrnáctiletého syna. Výstižně hodnotí tuto autorovu „lesní“ tvůrčí etapu český básník a novinář Tomáš Mazáč: „Zvláštní ticho zní z Ruszelákových lesů a na všem spočívá nekonečně hebká melancholie, kůrčička smutku. Jeho obrazy jsou vlastně básněmi beze slov.“
Vernisáž byla velmi úspěšná, bezmála stovka obdivovatelů Ruszelákova životního díla si vyslechla vystoupení herců Městského divadla Zlín, píšícího právníka Josefa Holcmana, ale také básníka a spisovatele Antonína Bajaji, autora knihy a nedávno čerstvě uvedené divadelní hry Zvlčení, která se setkala s velkým ohlasem publika po své předvánoční premiéře.
Také Ruszelákova nově vydaná kniha Život je za dveřmi, jejíž křest proběhl v divadle na sklonku loňského roku, je monografií nejen přibližující jeho život a dílo, ale i zajímavým dokumentem o kulturním dění v regionu. V letošním roce oslaví tento umělec, velmi sympatický, vnímavý a vzácný člověk, své osmdesátiny.
Josef Ruszelák patří bezesporu mezi kulturní „ikony“ Zlínska a jeho dílo si zaslouží pozornosti. Výstava Stromy Josefa Ruszeláka je k vidění ve foyeru Městského divadla ve Zlíně do 18. února vždy hodinu před začátkem představení.

Rudolf Maňas
Josef Ruszelák. Foto: Rudolf Maňas