Školka v Rokytnici se dočká zateplení i fotovoltaické elektrárny

22.04.2024 08:47

ROKYTNICE - V polovině loňských letních prázdnin byla zahájena rekonstrukce pavilonové mateřské školy v Rokytnici. „Po dokončení, s nímž se počítá v půli letošního roku, by realizace této investiční akce měla přinést výraznou úsporu provozních prostředků, především pak nákladů na vytápění. Práce si vyžádají zhruba 32 milionů korun včetně DPH, významnou část z nich však pokryjí dotační prostředky,“ uvedla Jana Rsaszková, v seinská tisková mluvčí.
„Realizace opatření vedoucích ke snížení energetické náročnosti rokytnické školky, kdy by úspora měla dosáhnout přibližně 61 procent, zahrnuje zateplení pláště budov, výměnu oken a dveří, instalaci stínicí techniky a nuceného větrání s rekuperací tepla. Na střechu jednoho z pavilonů bude také umístěna fotovoltaická elektrárna doplněná o baterie pro akumulaci vyrobené elektřiny,“ informoval místostarosta Jiří Růžička.
Stavební práce, které provádí vsetínská společnost TM Stav, byly zahájeny ve druhé polovině loňských letních prázdnin a jsou realizovány postupně tak, aby provoz školky mohl být zachován. „Do konce roku 2023 byla provedena výměna oken a instalace vzduchotechniky ve všech pavilonech, také zazdívka otvorů za účelem zmenšení prosklených ploch ve spojovacích chodbách. Na jaře pokračují práce na zateplení fasád a střech pavilonů a spojovacích chodeb,“ přiblížil místostarosta Růžička s tím, že s dokončením prací se počítá v polovině letošního roku.
Celkové náklady by měly dosáhnout výše zhruba 32 milionů korun. Zatížení městského rozpočtu ale bude výrazně nižší. Na jejich pokrytí totiž obdrží radnice dotaci v hodnotě téměř 13,5 milionů korun z Evropské unie z fondu Next Generation EU. Poskytovatelem dotace je Státní fond životního prostředí.  
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Vsetín