Sbírka šatstva Diakonie: Více než 13 tun věcí pro potřebné

26.05.2023 09:17

VSETÍN - Letošní humanitární sbírka šatstva, kterou ve dnech 19. a 20. května zorganizovala Diakonie Vsetín ve spolupráci s městem, vzbudila mezi lidmi velký zájem. „Obyvatelé našeho města i okolních obcí dovezli na sběrné místo na parkovišti nedaleko zimního stadionu Na Lapači více než 13,3 tun různého oblečení, obuvi, lůžkovin, hraček a dalších věcí, které sami už nepotřebují, avšak jiným mohou ještě pomoci,“ uvedla Jansa Raszková, vsetínská tisková mluvčí.
Vstřícnost Vsetíňanů a intenzita, s jakou jednotlivé věci na sběrné místo dováželi a donášeli, byla taková, že tyto musely být do Textilní banky v Radiměři na Svitavsku převáženy několika nákladními auty a dodávkami. Darované věci tam pak dobrovolníci roztřídí a připraví k odběru partnerským neziskovým organizacím pomáhajícím lidem v nouzi.
Mezi dárci byly i Eva Němcová se svou sestrou. „Jsme rády, že jsme mohly alespoň trochu pomoci těm, kteří mají život o něco složitější, než ho máme my. Několikrát do roka také nosíme nepotřebné oblečení i do Dobročinného obchůdku Diakonie, a tak pomáháme starat se této organizaci o ty, jež se bez její pomoci neobejdou,“ řekla Eva Němcová.
Také řada dalších dárců přináší nepoužívané, ale ještě funkční oblečení či jiné předměty do sbírky pravidelně. Podle nich jde o jeho smysluplnější využití, než jej vkládat do kontejnerů určených na textil, které jsou rozmístěny v sídlištích. „Tady mám jistotu, že je skutečně dostanou ti, kteří je potřebují,“ pověděla například Věra Mäsiarová.
Vsetínská Diakonie měla při organizaci sbírky řadu pomocníků. Při nakládání věcí do kamionu pomáhali skauti ze Vsetína, dobrovolníci z Nadačního fondu Svět oken a členové Sboru dobrovolných hasičů z Rokytnice. Mladí hasiči se do pomoci po své loňské premiéře zapojili letos podru hé. „Vidíme v této činnosti velký smysl. Jde o další rozměr toho, že našim hlavním posláním je pomáhat,“ svěřila se učitelka základní školy v Rokytnici a zároveň starostka rokytnických hasičů Hana Václavíková.
„Dva kamiony a dvě dodávky plné šatstva a dalších věcí svědčí o oblibě této akce mezi veřejností, ale také o ochotě touto cestou pomoci potřebným. Moc děkujeme jak darujícím, tak dobrovolníkům, kteří vše zvládli na výbornou,“ zhodnotil úspěšnou sbírku ředitel Diakonie Vsetín Dan Žárský. 
Vlastimil Langer
Zdroj: Městský úřad Vsetín
Foto: Radovan Kocúrek