První zlínská Slavnost jara přinese rozverné folklorní písně, pouliční divadlo, unikátní symbol jara i swap

13.04.2024 09:37

ZLÍN - Monumentální Květinový strom, swap knih, hraček a oblečení, tvoření z přírodních materiálů, recyklační a redesignové dílny, lidová řemesla i vystoupení ženských folklorních sborů z regionu nebo koncert kapely Ďyvina. To vše přinese první zlínská Slavnost jara, kterou v neděli 14. dubna od 14 do 18 hodin v sadě Svobody pořádá Živý Zlín. Hlavním tématem je nový život a žena jako jeho nositelka.

„Budeme před zámkem oslavovat zrození, radovat se z toho, když ze starého vzniká nové a užívat si období probouzející se přírody. Návštěvníky čekají dílny pro celou rodinu, ve kterých si vyrobí nejen jarní dekorace, ale například i přírodní papír nebo drobné šperky a ozdoby. Těšit se mohou také na ukázky řemesel jako je pletení košíků, vyřezávané holubičky nebo výroba březových metel a mnoho dalšího,” popsala program ředitelka Živého Zlína, Jana Kubáčová. 

„Na podiu vystoupí ženský sbor Luženky s rozvernými jarními písněmi z Valašska, zazní také lidové melodie v podání Rokytenky. Písně převážně z Horňácka, Moravských Kopanic a Luhačovického Zálesí připomene zlínský sbor Děvčice z Vonice. Ženský sbor z Kudlovic slavnost obohatí písňovým materiálem uherskohradišťského regionu i z okolních oblastí jižní Moravy. Pódiový program uzavře v 17 hodin oceňovaná neofolková kapela Ďyvina,“ řekla k programu Anežka Gavendová z pořádající agentury Živý Zlín.
Nevšední zážitek z koncertu umocní kombinace tradičních a starobylých nástrojů se současnými technologiemi, samplery a syntezátory. Na prostranství před zámkem potkají návštěvníci také pouliční loutkoherce z Musaši, kteří do Zlína přivezou dvě divadelní miniatury.

Dominantou slavnosti bude téměř tři metry vysoký Květinový strom, který pro tuto příležitost vyrábí Odbor městské zeleně. Starý kmen bude plný barev a vůní. Budou ho zdobit desítky jarních květin a cibulovin a větve kvetoucích keřů.  

Jarní vzpruhu si zaslouží také šatník. „Vezměte s sebou na zámecký swap oblečení, ale i knihy nebo hračky, pro které už nenajdete využití, a vyměňte je za jiné,” zve Jana Kubáčová. Pokud budete chtít poslat do světa věcí víc, rezervujte si raději místo předem na mailu zlin@scioskola.cz.

Do zákulisí příprav Slavnosti jara bere návštěvníky nový díl podcastu Živého Zlína s názvem Zámecký obývák. Tentokrát pozvání přijala Zuzana Hegmonová, zahradní architektka odboru městské zeleně. V rozhovoru s ředitelkou Živého Zlína Janou Kubáčovou přiblížila nejen to, jak vzniká květinová výzdoba na tuto akci, ale i jak se rodí nápady na pravidelnou výzdobu krajského města, kterou každou sezónu obdivují obyvatelé i návštěvníci. Podcast je k dispozici na Soundcloudu, Spotify, Apple Podcasts a dalších platformách.

Akci pořádá příspěvková organizace Živý Zlín - kulturní a kreativní centrum. Vstup je zdarma. Více na www.kulturazlin.cz. 
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Kulturní centrum Živý Zlín, Archiv SNZK