Prezident republiky udělil státní vyznamenání čtyřem osobnostem ze Zlínského kraje

30.10.2022 09:44

ZLÍNSKÝ KRAJ – Ve Vladislavském sále Pražského hradu předal v pátek 28. října prezident republiky Miloš Zeman 78 státních vyznamenání. Mezi vyznamenanými byly i čtyři osobnosti ze Zlínského kraje. Slavnostního večera se zúčastnil také hejtman Radim Holiš s manželkou.

„Prezident republiky udělil Medaile Za hrdinství in memoriam Jaroslavu Filovi a Marku Vrbovi za hrdinství při záchraně lidských životů a značných materiálních hodnot. Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel lékař Pavel Stodůlka za zásluhy o stát v oblasti vědy a Medaili Za zásluhy I. stupně in memoriam prezident udělil Ivaně Trumpové za zásluhy o stát,“ uvedla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

„Bylo mi ctí zúčastnit se slavnostního ceremoniálu. Mezi vyznamenanými byla řada lidí s výjimečnými zásluhami o náš stát i silnými životními příběhy. Mám k nim velkou úctu. Chtěl bych také vyjádřit poděkování oceněným osobnostem ze Zlínského kraje a vyjádřit uznání a respekt i těm, kteří už mezi námi bohužel nejsou. Jejich práce, houževnatosti a obětavosti si velmi cením, jsou pro nás příkladem a motivací," řekl Radim Holiš.

Jaroslav Fila (35) a Marek Vrba (45) byli dobrovolní hasiči, kteří 15. září 2021 tragicky zahynuli při výbuchu rodinného domu v Koryčanech. Oběma hasičům už dříve udělil Záslužné vyznamenání 2. stupně in memoriam hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Pavel Stodůlka (25. března 1965 Havířov) je český lékař specializující se na oftalmologii – převážně na refrakční chirurgii, operace šedého zákalu a transplantace rohovky. V tomto oboru dosáhl několika významných úspěchů a světových prvenství. Ve Zlíně založil v roce 2003 oční kliniku GEMINI, největší soukromou oční kliniku v Česku, která má dnes 11 poboček v ČR a v Rakousku. Ve Zlíně také založil výzkumné centrum pro oční chirurgii.

Ivana Marie Trumpová, rozená Zelníčková (20. února 1949 Gottwaldov – 14. července 2022 New York) byla česko-americká podnikatelka, lyžařka a modelka. V letech 1977–1992 byla první manželkou podnikatele, miliardáře a pozdějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zlínská rodačka prorazila ve světě byznysu, módy i literatury.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj