Prezident Miloš Zeman ve Zlíně vyzval k účasti ve volbách

04.10.2016 20:54

ZLÍN – Prezident Miloš Zeman na setkání s krajskými zastupiteli a starosty obcí s rozšířenou působností uvedl, že ho těší pokles nezaměstnanosti ve Zlínském kraji a že také sleduje situaci okolo výrobce letadel v Kunovicích. Na druhé straně ho mrzí vývoj mezd, protož Zlínsko je po Karlovarském kraji druhým nejchudším v republice. Hejtman Stanislav Mišák připomněl, že v kraji jsou nízké mzdy, ale ceny vysoké jako v Praze.
Prezident Zeman, který dnes zahájil třídenní návštěvu ve Zlínském kraji, vyzval k účasti ve volbách. „Není úkolem prezidenta, aby podporoval ve volbách jakoukoliv stranu nebo hnutí, ale k jeho úkolům patří, aby vyzval občany k maximální účasti ve volbách. Dělám to teď se zdvořilostí sobě vlastní. Lidem, kteří nechtějí jít k volbám říkám lenoši nebo zbabělci. Pokud pak brblají u televize nebo u piva nad tím, jak volby dopadly, ať vidí vinu sami u sebe a nehledají ji u jiných,“ řekl prezident.
V další části svého vystoupení připomněl, že Zlínský kraj je v sousedství se Slovenskem a varoval před volbou Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), která úzce spolupracuje se stranou Mariana Kotleby. Podle prezidentova mínění je to strana neonacistická, která adoruje prezidenta Slovenského státu za druhé světové války Jozefa Tisa, masového vraha, který podle něj poslal na smrt 60 tisíc svých spoluobčanů. „Hovořil jsem o tom již v červnu na pietním aktu připomínajícím vyhlazení Lidic. Strana, která oslavuje válečného zločince, je stranou neonacistickou,“ prohlásil Miloš Zeman.
V reakci na dotazy z pléna prezident mimo jiné přislíbil, že bude jednat s příslušnými ministry o penězích pro kraje na údržbu silnic 2. a 3. tříd. Reagoval tak na podnět krajského radního Jaroslava Kučery k tomu, že je nedůstojné a ponižující pro kraje žádat stát neustále o peníze. Prezident se také přiklonil k tomu, že pokud kraje hospodaří špatně, měly by se jim peníze odebrat a přidělit je těm, kdo je umí využít.
Na dotaz starostky Kunovic Ivany Majíčkové reagoval Miloš Zeman ujištěním, že záležitost okolo Letu Kunovice projednal s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, jenž ho ujistil, že ruský majitel přislíbil zachování výroby letadel v Kunovicích a navíc se o finanční vstup uchází čínská firma.
Prezident Miloš Zeman odpoledne navštívil Centrum polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, sekal se s vedením univerzity a se studenty. Odpoledne ještě absolvoval návštěvu vizovické firmy KOMA MODULAR, s.r.o., a odjel do Luhačovic na setkání s představiteli města a besedoval s občany.
Zítřejší prezidentův program zahrnuje návštěvu zlínské společnosti Tescoma, Crystalex.Cz. v Karolince, setkání se zaměstnanci a občany. Odpoledne navštíví Uherský Brod a také zde bude absolvovat besedu s občany.
Vlastimil Langer
Foto: Archiv KNZ