Praktikem na zkoušku. Zlínský kraj vyhlašuje stáže pro mediky

01.03.2024 13:32

ZLÍNSKÝ KRAJ - Nahlédnout pod ruce zkušenému praktickému lékaři budou moci během léta studenti medicíny, kteří se přihlásí na stáž do Zlínského kraje. Hejtmanství totiž spouští nový program, díky kterému medici poznají reálný chod ambulance na vlastní kůži. Týdenní stáž budou moci absolvovat v některé z deseti ordinací v kraji. Příjem přihlášek začíná 1. března.
„Chceme dát studentům příležitost podívat se, jaká medicína se u praktických lékařů v terénu skutečně dělá. Vlastní zkušenost je vždycky lepší než teoretické představy,“ řekla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Olga Sehnalová.
Zlínský kraj chce novým programem vzbudit zájem mediků o praktické lékařství, které je pro pacienta vstupní branou do systému zdravotnictví. „V první fázi bychom chtěli zprostředkovat stáž zhruba dvaceti studentům. Budeme ale samozřejmě rádi, pokud bude zájem z jejich strany větší,“ doplnila Olga Sehnalová s tím, že počet zapojených ordinací, které hejtmanství vytipovalo ve spolupráci s krajským Sdružením praktických lékařů, by se v budoucnu mohl rozšířit.
Stáž je pro studenty medicíny jedinečnou příležitostí získat zkušenosti z ordinace praktického lékaře. Při povinné praxi v rámci univerzitní výuky totiž do ambulancí praktiků často nezavítají.
„Průzkumy z let 2018 a 2023 opakovaně ukázaly na ochotu mladých lékařů pracovat na venkově. Osmdesát procent studentů lékařských fakult však nedostalo během studia dostatek informací o oboru všeobecné praktické lékařství. Velmi tedy podporuji aktivitu Zlínského kraje, která navazuje na pilotní projekty ‚GO Rural‘ a ‚Staň se praktikem v Královéhradeckém kraji! ‘, které možnost stáží studentům nabízejí a zároveň poskytují podporu školitelům,“ vysvětlila lékařka Milena Blahová ze Zubří, která je jedním z desítky do projektu zapojených praktických lékařů. „Regionálními politiky dříve všeobecně upřednostňované jednorázové finanční dotace pro nové lékaře v regionu se ukázaly jako nedostatečně efektivní, stejně tak situaci nezachrání stipendia na lékařských fakultách. Je potřeba mladé lékaře pro venkov postupně vychovávat,“ doplnila.
„Za týdenní vedení studentů Zlínský kraj lékaře finančně odmění, v první fázi projektu má hejtmanství na stáže připravených celkem 250 tisíc korun,“ sdělila Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Další finance na podporu primární péče směřuje Zlínský kraj do projektu zaměřeného na vzdělávání budoucích praktických lékařů. Jeho prostřednictvím kraj přispívá školitelům z řad praktiků, od kterých se mladí lékaři učí a získávají potřebnou praxi. Na nepříznivou věkovou strukturu lékařů reagovalo hejtmanství rovněž zřízením dotačního programu na vybavení nových ordinací tam, kde zanikla, nebo bylo ohlášeno ukončení praxe. Kraj tímto způsobem finančně podporuje i ambulance dětských lékařů, zubařů či ambulantních dětských psychiatrů. Letos chce začít finančně podporovat také mladé lékaře ve specializačním vzdělávání.
Zájemci o stáž u praktického lékaře ve Zlínském kraji najdou bližší informace včetně přihlášky na webových stránkách Zlínského kraje.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj