Postřehy z jednání krajského zastupitelstva. Hejtmanovi ujely nervy

06.05.2020 16:50

Pokyn svým spřízněným dvaceti tří duším ke konečnému hlasování dal hejtman Čunek přesně ve 17.25 hodin v pondělí 4. května. Souhlas s výstavbou nové nemocnice v Malenovicích  zazněl ve zlínském Kongresovém centru, kde díky pandemii od deseti hodin jednali zlínští krajští zastupitelé.Co se musí hejtmanovi nechat, je jeho dokonalá manipulace a předvídavost. Celou diskuzi vedl přesně tam, kam chtěl. Někomu odpověděl, někomu ne. Kdo chtěl, tak hned odhadl, který diskutující je jeho koněm.

 Ale pevné nervy tentokrát neudržel. Pustit se neomaleně do ženy, která jenom poslala konkrétní otázky zastupitelům a chtěla odpovědi – je něco velmi zvláštního. A že se proti takovému chování ohradily pouze dvě ženy vypovídá něco o přítomných mužích zastupitelích. Jako by byli hejtmanem očarovaní. Některé jejich emocionální výlevy  na adresu nové nemocnice toto jenom potvrzují.

Nezávidím opozičním zastupitelům. Jejich sebelepší návrh putuje vždy pod stůl. Žádná diskuze, žádná výměna názorů. Do voleb zbývají ještě dvě zastupitelstva. Srovnatelného posudku na modernizaci současné KNTB se již zřejmě nedočkáme. Takže zůstávají otazníky. Důležitější ale je, že hejtman neřekl přesvědčivě, kde vezme možná až 15 miliard na nemocnici v Malenovicích a kraj nepřivede do insolvence.

Pan Devátý opět nezklamal. Jako právník si ale musí být vědom toho, že ho toto zvednutí ruky může dostihnout v budoucnosti třeba formou určitého vyšetřování. Vloni v červnu toto zřejmě předpokládal a ruku pro nemocnici nezvedl. Co vedlo starostu Zubří ke zradě svých  kolegů se dá také jen domýšlet.

Nezodpovězených otázek kolem výstavby nové nemocnice zbývá ještě víc než dost. Určitě nemocnice v Malenovicích bude ústředním tématem podzimních voleb. A  pak se teprve uvidí jestli dvaceti třem zastupitelům jejich současné jednání voliči odsouhlasí.

Jana Bubeníková