Policisté nadále pátrají po totožnosti muže neznámého muže

20.04.2023 07:26

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Od srpna roku 2015 pátrají policisté po totožnosti muže, jehož kosterní pozůstatky i s oblečením tenkrát nalezl v lese v katastru obce Kněžpole na Uherskohradišťsku muž, který prořezával dřeviny.
„Přivolaní policisté ohledali místo nálezu a společně s lékařem i lidských ostatků. S ohledem ke stavu a stáří kosterního nálezu se v té době nepodařilo prvotní prohlídkou zjistit příčinu úmrtí a ani zda se jedná o muže či ženu. Proto kriminalisté ve věci nařídili pitvu. Dle výsledků pitvy šlo o muže, vysokého 182 až 183 cm, silnější postavy, narozeného v období let 1970 až 1975,“ připomněl Radomír Šiška, policejní mluvčí.
Soudní lékař dále zjistil, že tento muž prodělal operaci hrudníku zřejmě po úrazu. Tomu nasvědčovaly dráty, které fixovaly žebra. Dále u kořene širokého nosu měl patrné zahojení starší zlomeniny. To znamená, že na něm mohl mít viditelnou jizvu a nos měl výrazně zakřivený doleva. Mezi důležité informace patří také to, že prodělal amputaci na nártních kostech levé i pravé nohy, což bývá typické u diabetiků. Kvůli prohnutí páteře a výraznějšímu nahrbení vpřed tak mohl působit nižším dojmem a kvůli částečným amputacím chodidel se zřejmě pohyboval neobratně. Dle soudního lékaře se ohledáním kosterních ostatků nepodařilo určit příčinu úmrtí.
Kriminalisté během usilovného pátrání postupně prověřili více jak desítku poznatků a indicií, které by jim mohly pomoci se složitou identifikací muže. Podle lebky byla pomocí kresebné rekonstrukce vytvořena přibližná podoba obličeje v různých variantách jak s vlasy, tak i s vousy.
"Obracíme se na širokou veřejnost se žádostí o pomoc. Pokud někdo muže na zveřejněných obrázcích poznal, ať nám své informace sdělí prostřednictvím tísňové linky 158 nebo na nejbližším policejním oddělení,“ dodal mluvčí.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Policie Zlínského kraje