Podvodník obral důvěřivého muže o statisíce korun

29.03.2023 13:30

UHERSKOHRADIŠŤSKO - Statisícové půjčky přeposlal čtyřiačtyřicetiletý muž z Uherskohradišťska podvodníkovi s vidinou zisku na bitcoinových investicích. Případ řeší kriminalisté.
„Začátkem minulého týdne přijal muž telefonát od údajného zástupce společnosti pro obchodování s bitcoin měnou. V průběhu dlouhého rozhovoru mu obchodník přislíbil velký výnos z budoucích finančních transakcí. Po usednutí k počítači muž nelenil a nainstaloval aplikaci, která umožnila obchodníkovi vzdálený přístup do jeho notebooku,“ uvedl Radomír Šiška, policejní mluvčí.
Podvodný finanční poradce dostal se svolením přístup do internetového bankovnictví. Společně započali první investici vstupním poplatkem do světa burzy ve výši pět tisíc korun. Obchodování muže uchvátilo natolik, že si vyřídil úvěr. Zažádal o dvě půjčky přesahující půl milionu korun. Po jejich vyplacení umožnil bankéři jejich proinvestování. „Když se pak poškozený začal zajímat o své peníze a zisk, obchodní poradce se odmlčel a byl nekontaktní. Podvodným jednáním mu neznámý podvodník způsobil škodu bezmála 600 tisíc korun,“ dodal mluvčí.
Pachateli podvodu tak podle policejního mluvčího hrozí za trestné činy neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací až osm let za mřížemi.
Vlastimil Langer
Zdroj: Policie Zlínského kraje