Podvodná reklama nalákala seniora k investici

13.04.2023 14:01

KROMĚŘÍŽSKO  - Kriminalisté šetří podvod spáchaný na seniorovi na Kroměřížsku, který v domnění výhodných investic přišel o své úspory. Podvodníkovi v případě jeho dopadení hrozí až osm let za mřížemi.
„Začátkem dubna byl osmašedesátiletý muž osloven reklamou na internetu ke zhodnocení svého majetku investováním. Klikl na odkaz a po přečtení jej uzavřel. Vzápětí přijal telefonní hovor, ve kterém se mu představil obchodní zástupce investiční společnosti a přesvědčil ho k výhodné investici do akcií tuzemské energetické společnosti. Převedl tedy požadovaný vstupní vklad pět tisíc korun na účet dle obdržených instrukc,“ informoval Radomír Šiška, policejní mluvčí.
Poté byl kontaktován dalším pracovníkem, který ho nadále přesvědčoval k navýšení investic z důvodu lepšího zhodnocení. Senior nelenil a umožnil údajnému investičnímu poradci vzdálený přístup do svého počítače pomocí stažené aplikace. Tímto krokem získal podvodník přístup i k jeho bankovním účtům v internetovém bankovnictví.
„Za nějakou dobu podvedený muž zaregistroval neoprávněnou platbu za nákup na zahraničních internetových stránkách. Ze svého účtu mu byla stržena částka téměř sto tisíc korun. Pachateli tak v případě jeho dopadení hrozí za trestné činy podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku až osm let za mřížemi,“ dodal policejní mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Policie Zlínského kraje