Novinka ve vlacích: samoobslužné odbavení

11.03.2024 12:16

ZLÍNSKÝ KRAJ - V krajské dopravě dochází k další novince, která zpříjemní cestování a urychlí odbavení. Zatímco doposud, pokud cestující nastupoval do vlaku ve stanici s neobsazenou pokladnou nebo bez pokladny, si mohl jízdenku koupit až během jízdy u vlakového personálu, nyní si jízdní doklad pořídí v samoobslužné pokladně.
 „V soupravách budou k dispozici dva typy pokladen. Jednak tzv. MOPAJ, který přijímá jak hotovost – mince i bankovky –, tak bezkontaktní platby bankovními kartami, kartami Zetka a ODISka nebo prostřednictvím Apple a Google Pay, jednak menší validátor, kde lze platit pouze bezkontaktně,“ uvádí jednatel společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje Martin Štětkář. MOPAJ – větší automat modré barvy – cestujícím umožní navíc také nahrát si na kartu Zetku časové jízdné.
V prvních vlakových soupravách už jsou samoobslužné pokladny k dispozici a postupně přibývají v dalších. Na každé pokladně bude uveden návod k její obsluze, a to v češtině i v angličtině.
„V současné době probíhá přechodné období, aby si cestující na novinku zvykli. Od 1. dubna pak už budou mít cestující povinnost při nástupu do vlaku vybaveného pokladnou koupit si jízdenku bezprostředně po nástupu,“ upozorňuje dále Martin Štětkář a doplňuje: „Vlakové soupravy vybavené samoobslužnými pokladnami budou označeny samolepkami na dveřích, které cestující na povinnost pořízení jízdenky upozorní.“
Obdobný systém bude v nejbližší době instalován i v soupravách dopravce Arriva vlaky.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj