Kraj opět udělí cenu za obnovu lidové stavby

08.04.2024 09:34

ZLÍNSKÝ KRAJ – Už po sedmnácté ocení vedení Zlínského kraje zdařilou obnovu staveb lidové architektury. Návrhy na udělení uznání Lidová stavba roku mohou vlastníci opravených staveb zasílat na krajský úřad do konce dubna.

„Titul uděluje Zlínský kraj za příkladnou obnovu díla lidové architektury a významný přínos k zachování kulturního dědictví od roku 2008. Majitel oceněné stavby získá kromě uznání také finanční odměnu ve výši padesát tisíc korun. Snažíme se tím zároveň motivovat všechny, kdo se s nadšením snaží zachránit historické stavby v našem regionu pro další generace,“ uvedla Zuzana Fišerová, krajská radní pro kulturu a školství.

Mezi díla lidového stavitelství je možné zahrnout domy, hospodářské stavby, jako salaše, stáje, chlévy, stodoly či sklepy, dále mlýny, pekárny, kovárny, obydlí hrnčířů a jiných řemeslníků, také kapličky, kostely, boží muka, zvonice, případně i mosty, lávky, převozy či hatě.

„Vlastník, případnějiná fyzická nebo právnická osoba s jeho souhlasem, může navrhnout obnovené stavby k uznání Lidová stavba roku prostřednictvím přihlášky, kterou zašle na Krajský úřad Zlínského kraje. Uzávěrka pro podávání návrhů je 30. dubna. Výzvu k předkládání návrhů a podrobná pravidla zájemci najdou na webových stránkách Zlínského kraje: https://zlinskykraj.cz/lidova-stavba-roku.“ doplnila Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj
Ilustrační foto: Archiv SNZK