Kraj letos zahájí silniční stavby za miliardu

31.01.2024 08:36

ZLÍNSKÝ KRAJ - Čtyři velké silniční stavby v celkové hodnotě přesahující 880 milionů korun zahájí v letošním roce Zlínský kraj. S financováním staveb hejtmanství pomohou peníze z evropských a státních fondů, které se podařilo získat.

„Mezi Bystřicí pod Hostýnem a Hlinskem pod Hostýnem zahájí silničáři za 236 milionů korun opravu 3,4 kilometru dlouhého úseku silnice, mezi Uherským Hradištěm a Bílovicemi začne obnova silnice v délce 2,5 kilometru za 264 milionů korun a v Napajedlech začne rekonstrukce mostu, který vede přes řeku Moravu a spojuje město s podnikem Fatra. Tato rekonstrukce přijde na 135 milionů korun. Opravy se dočká také téměř desetikilometrový úsek silnice z Prostřední Bečvy přes Soláň do Velkých Karlovic s předpokládanou hodnotou 250 milionů korun,“ vyjmenovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

U rekonstruovaných silnic získal kraj dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, které pokryjí 85 procent celkových nákladů, v případě mostu v Napajedlech dostal příspěvek 55 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Jsem rád, že se nám na tyto důležité dopravní stavby podařilo získat peníze také z externích zdrojů. Do oprav silnic totiž investujeme nejvíce v historii, a díky tomu se nám daří snižovat počty úseků, které jsou v havarijním stavu. Silnice máme v nejlepší kondici za posledních deset let,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

„Práce na všech čtyřech stavbách by měly začít na jaře letošního roku a vzhledem ke své rozsáhlosti budou pokračovat ještě v roce 2025,“ doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Radek Doležel.

Na seznamu oprav jsou v letošním roce i další menší plánované investice v hodnotě zhruba od 10 do 40 milionů korun. Například rekonstrukce silnice v Bělově, výstavba okružní křižovatky na silnicích v Holešově-Všetulích, přestavby dvou mostů na silnici ve Vsetíně (směrem na Dušnou) a jednoho mostu na silnici v Zubří nebo rekonstrukce silničních úseků v Halenkovicích a ve Zlíně-Malenovicích (Švermova ulice). Celkové náklady na uvedených šest staveb činí podle investičních záměrů 126,5 milionu korun.

Všechny stavby bude zajišťovat krajská příspěvková organizace Ředitelství silnic Zlínského kraje.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj