Konference o paliativní péči se zúčastnilo téměř 300 odborníků

03.05.2024 10:55

ZLÍN - Podpůrný a paliativní tým Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně uspořádal koncem dubna již potřetí konferenci nazvanou Paliativní péče v nemocnici. Hlavním tématem akce byla integrace paliativní péče do každodenní medicínské praxe.

„Konference se zúčastnili odborníci z řad zdravotníků, sociální pracovníci, psychologové i vědci, všichni, kteří se zajímají o problematiku paliativní péče. O akci byl obrovský zájem, již několik týdnů před ní byla kapacita účastníků plná,“ informovala Dana Lipovská, tisková mluvčí nemocnice.
„Na konferenci jsme měli mnoho zajímavých přednášek předních odborníků z oblasti paliativní péče, nechyběly ani konkrétní kazuistiky, tedy případy z praxe, hovořilo se také o budoucnosti paliativy, o rituálech v závěru života nebo důležitosti odpouštění. Je velmi důležité vzájemně sdílet poznatky a nové trendy v oboru, i proto konferenci pořádáme,“ uvedla jedna z organizátorek a vedoucí lékařka paliativní péče Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Alena Kočendová.

V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně funguje paliativní konziliární tým od roku 2019. V loňském roce nemocnice získala akreditaci v tomto oboru a umožňuje tak vzdělávání lékařů ve Zlínském kraji. „Práce v paliativní medicíně je nelehká, ale pro nás všechny velmi obohacující. Je o medicínských dovednostech, ale i o naslouchání, komunikaci v našem týmu, s pacientem a jeho příbuznými i o komunikaci s personálem nemocnice. Těší mě, že jsme nablízku pacientům i jejich příbuzným, hledáme jejich potřeby, doprovázíme je na jejich nelehké cestě s nemocí. “ dodala vedoucí lékařka paliativní péče v KNTB Alena Kočendová.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně