Jiří Jilík byl nominován do internetové ankety Osobnost Moravy 2015

25.11.2016 08:34

Jedním z dvou desítek nominovaných osobností v internetové anketě Osobnost Moravy 2016 je také dlouholetý šéfredaktor Slováckých novin Jiří Jilík. Anketu poprvé letos vyhlásil zapsaný spolek Moravská národní obec.
Jiří Jilík, PaedDr., (*1945). Novinář, publicista, scenárista, folklorista. Většinu aktivního života působil v regionálních sdělovacích prostředcích (Malovaný kraj Břeclav, Slovácké noviny Uh. Hradiště), působil však také v oblasti filmové tvorby a muzejnictví, spolupracoval s brněnským i ostravským studiem ČT a agenturou SKYFILM. Je autorem nebo spoluautorem knih a publikací (beletrie, knížky pro děti, literatura faktu, novinářské žánry), kupř. Rebelové proti všednosti, Jdu Slováckem krásným, Žítkovské čarování, Záhadná jízda králů. Podle jeho scénářů bylo natočeno několik hraných, animovaných i dokumentárních filmů, z nichž v paměti diváků zůstává zejména nestárnoucí komedie Pětka s hvězdičkou. Je členem Syndikátu novinářů ČR a Klubu autorů literatury faktu. Jeho novinářská tvorba byla několikrát oceněna v soutěži Média na pomoc památkám (cena Prix non pereant), literární pak Cenou Miroslava Ivanova, Cenou E. E. Kische, Cenou Petra Jilemnického. Zlínský kraj ocenil v roce 2014 jeho publikační a literární tvorbu a přínos k propagaci a rozvoji lidové kultury cenou Pro amicis musae. V roce 2005 mu obec Vlčnov, kde působil v 70. letech jako učitel, udělila čestné občanství. Žije v Uherském Hradišti.
„Náš zapsaný spolek Moravská národní obec letos organizuje zbrusu novou občanskou iniciativu, které jsme dali výstižný název Osobnost Moravy. Prostřednictvím této ankety se snažíme poukázat na výjimečné moravské osobnosti, které působí v nejrůznějších oborech lidské činnosti. V průběhu uplynulých měsíců jste měli možnost předkládat své návrhy významných Moravanek a Moravanů, o kterých se domníváte, že ve svém oboru natolik vynikají, že si zaslouží nominaci na tuto prestižní cenu. My pořadatelé jsme pak tyto významné osobnosti oslovovali a získávali jejich souhlas s nominací," píší na svém webu organizátoři ankety.
Zájemci mohou dát svůj hlas některému z nominovaných do 18. prosince na webové adrese osobnost.moravy.eu."
Vlastimil Langer
Foto: Archiv KNZ