Devátý ročník Kovářské pětky zaznamenal rekordní účast běžců, nejrychlejší byl opět Filip Vabroušek

13.11.2023 07:40

ZLÍN - V sobotu 11. listopadu se v továrním areálu konal 9. ročník běžeckého závodu Kovářská pětka, pořádaného Kovárnou VIVA společně s Běhy Zlín. Vítězem hlavního závodu na pět kilometrů se stal Filip Vabroušek, z žen byla nejrychlejší Eva Kučerová, stejně jako v loňském roce. V rámci závodu uctili běžci památku trenéra Milana Nožičky.

„Počasí letošnímu ročníku mimořádně přálo a nakonec na trati dokoncevysvitlo běžcům i sluníčko. Ve startovním poli se tak letos sešel rekordní počet příznivců běhu. Hlavní závod odstartoval krátce po půl desáté u 72. budovy. Celkem 233 závodníků vyrazilo na pětikilometrovou trať společně s účastníky Indiánského běhu na 1900 metrů,“ uvedla Kateřina Martykánová, PR manažerka.

V rámci letošního ročníku Kovářské pětky uctili běžci památku bývalého atleta a úspěšného trenéra Milana Nožičky, který zemřel koncem října ve věku nedožitých 60 let. Jeho syn proto přizval známé sportovce jako například předního světového tanečníka Jakuba Bruka, mistra světa v kickboxu Roberta Býčka, běžce Petra a Filipa Vabrouškovy a další atletické reprezentanty, aby se na jeho počest závodu zúčastnili.

Do cíle závodu stejně jako v minulých letech doběhl první Filip Vabroušek, který zdolal trať Kovářské pětky nejrychlejším časem 15:41 a vylepšil si tak opět traťový rekord. Na druhém místě se umístil Jiří Petr (15:57) a třetí doběhl stejně jako loni Andrej Višněvský (16:09). Mezi ženami se nejlépe opět dařilo Evě Kučerově (19:47). Druhou nejrychlejší byla teprve dvanáctiletá Linda Šilberská (20:13), třetí potom byla Markéta Laciková (20:39). Společně s dalšími vítězi ostatních kategorií byli všichni při vyhlášení korunováni na stupních vítězů žlutými korunami.

„Počet účastníků překonal naše očekávání a moc nás těší, že jsme si v našem ‚Království VIVA‘ mohli opět užít tak skvělou sportovní atmosféru s více než dvou stovkou závodníků,“ zhodnotil za organizující Kovárnu VIVA Zbyněk Rozsypal.

Před hlavním závodem odstartovaly i dětské závody pro menší běžce. Těch se zúčastnilo přes 40 dětí, které bojovaly na tratích o délce 180 a 360 m. Poprvé se na trať vydal i handicapovaný závodník, který složitou trať plnou dlažebních kostek překonal na invalidním vozíku.

Více o závodu a kompletní výsledky zde.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Pořadatelé Kovářské pětky