Čtvrtý den Zlín Film Festivalu ovládne dražba klapek i běžecké závody. Slaví se také 60 let Večerníčku

04.06.2023 08:11

ZLÍN – Nabitý program slibuje festivalová neděle, která bude patřit nejen filmu, ale i sportu. Už po šestadvacáté se uskuteční dražba umělecky ztvárněných filmových klapek. Z jejího výtěžku Nadační fond FILMTALENT ZLÍN podpoří filmy mladých tvůrců. Po osmé se postaví na start běžci festivalového půlmaratonu a dalších tratí včetně rodinného běhu na 1400 metrů. V parku Komenského oslavíme 60 let předchůdce Večerníčku. Filmové profesionály čeká závěrečný den odborného programu Zlín Industry Days.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UDÁLOSTI 4. DNE:

26. Salon filmových klapek – veřejná dražba, Kongresové centrum, 13.00 hodin – Legendární událost, při níž se umělecká díla proměňují ve finance pro mladé filmaře.
Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín 2023:
- 10.00 hodin, prostranství před Kongresovým centrem: Hromadný start
- 11.50 hodin, náměstí Míru: Předání výtěžku z půlmaratonu projektu Korunka pomáhá
- 12.00 hodin, náměstí Míru: Květinový ceremoniál vítězů
- 13.30 hodin, náměstí Míru: Slavnostní vyhlášení vítězů všech kategorií
- 14.50 hodin, náměstí Míru: Předání výtěžku ze startovného RBP rodinného běhu projektu Korunka pomáhá
- 15.00 hodin, náměstí Míru: RBP rodinný běh – Běh na 1400 m.  Běžecký závod odkazující na tradici baťovských běhů z první poloviny 20. století.

Z FILMOVÉHO PROGRAMU DOPORUČUJEME:
Dounia a princezna z Aleppa (režie: Marya Zarif, André Kadi, Kanada, 2022, 72 min.), Golden Apple Cinema 3, 13.30 hodin – Dounia je veselá malá dívenka ze Sýrie, která má spoustu snů. Přichází však předčasně o matku a její otec se stane vězněnou obětí režimu. Více zde.
Big Boys (režie: Corey Sherman, USA, 2022, 90 min.), Golden Apple Cinema 6, 17.30 hodin – Režisér se rozhodl převést na plátno svůj vlastní queer příběh o dospívání s důrazem na dnešní pojem maskulinity a pozitivního přijetí vlastní fyzické i duševní identity. Více zde.
Horská cibule (režie: Eldar Shibanov, Kazachstán, 2022, 90 min.), Golden Apple Cinema 5, 19.30 hodin – Jedenáctiletý Jabai prodává u cesty volně rostoucí cibuli. Jednoho dne přistihne řidiče kamionu, ve kterém se Jabai pro jeho siláctví zhlédl, při sexu se svou matkou… Více zde.

CO SE HRAJE V LETNÍM KINĚ:
Přání k narozeninám (Česká republika, 2022, 93 min.), 21.30 hodin – Líba má každý rok jediné narozeninové přání. Trvá na tom, aby se na její oslavě sešla celá rodina, což všichni vždy splnili. Tedy až do letošních narozenin… Více zde.

ZAJÍMAVÉ DOPROVODNÉ AKCE:
Život je takovej – Karel Kostka, stan u zámku, 17.00 hodin – Jaké to je, když osud připraví na cestě životem těžké překážky? Hostem talk show Filipa Tellera na téma Mezigenerační vztahy je pedagog Karel Kostka.
60 let Večerníčku, park Komenského, 17.00 hodin – Speciální pořad, jehož hosty budou například herec Bolek Polívka, který propůjčil hlas animovaným Krysákům, nebo dramaturg večerníčků na ČT Miloš Zvěřina. Připravena je i celá řada narozeninových překvapení.
Rozvod aneb V mezích přijatelné normy, Městské divadlo – Studio Z, 19.00 hodin – Klid je nade vše… i kdyby měla téct krev. Tragikomedie o všem, co nechcete zažít.
Kompletní filmový i doprovodný program je k dispozici na www.zlinfest.cz i ve festivalové aplikaci Zlinfest.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlín Film Festival