Chceme novou nemocnici ?

20.11.2019 19:27

… proč ne.Je tu ale mnoho otázek na které nově založená občanská iniciativa Chceme novou nemocnici nebere zřetel. Iniciátoři asi nevědí jak odpovědět na konkrétní fakta a otázky spojené s realizací této až megalomanské akce. Jde lákat jenom na líbivá slova? Možná v nemocnici budou usměvaví profesionálové, ale určitě neplatí,že se do nemocnice dostanete díky bezproblémové dopravní dostupnosti jak se píše v materiálech občanské iniciativy. Doufám, že na líbivá slova občané našeho kraje, bez znalosti všeho kolem výstavby nové nemocnice, neskočí.

Měla jsem možnost od září minulého roku sledovat postup, kterým ZK prostřednictvím hejtmana J. Čunka začal velmi kategorickým způsobem prosazovat záměr výstavby nové nemocnice na zemědělské půdě v Malenovicích. V listopadu postavil před hotovou věc zastupitele oznámením, že začíná vykupovat pozemky pro novou nemocnici. Výkupy mu nakonec zastupitelé odsouhlasili. Mnoho souhlasů od té doby nedali, a přesto se rozjela přípravná fáze výstavby nemocnice. Bez toho, aby byla výstavba nemocnic odsouhlasena. Mám za to, že mnozí spoluobčané, kterým není lhostejná situace v KNTB, ale i situace ve zdravotnictví ve Zlínském kraji a hlavně výhled ekonomické situace kraje, vědí oč tady jde.

Jenom pro připomenutí :

Když nastupoval v listopadu 2016 hejtman Čunek do funkce mělo nové vedení kraje na kontě miliardu na výstavbu nové interny a urgentního příjmu v KNTB, kterou svým nástupcům zanechalo minulé vedení kraje. Výstavba měla začít počátkem roku 2017 nultou etapou a kdyby se začalo, tak by už byla interna dávno hotová. A začít se mohlo, protože na stole bylo i stavební povolení, které ovšem bylo následně zrušeno. Zřejmě lze domyslet, na čí příkaz vedení nemocnice stavební povolení zrušilo a vyhodilo tak 20 milionů oknem. Čímž byla realizace definitivně „odpískaná“. Ovšem modernizace a výstavba nových pavilonů v nemocnicích v Uh. Hradišti, Vsetíně a Kroměříži pokračovala. Proč ne ve Zlíně? Do rekonstrukce a modernizace bylo investováno ve zlínské nemocnici téměř dvě miliardy korun. 

Za zmínku také stojí, že hejtman pracoval na přípravě výstavby nové nemocnice s lidmi z firmy Penta. Zkušenosti získal návštěvou ve slovenských Michalovcích, kde Penta postavila nemocnici a s další začala v Bratislavě. Pracovní skupina byla financována z peněz kraje.

Hejtman svůj záměr tvrdě prosazoval až do června letošního roku, kdy si nadpoloviční většina zastupitelů uvědomila, že tudy cesta nevede a výstavbu neodsouhlasila. Nedá se také zapomenout na hejtmanovy jízdy po kraji, při kterých přesvědčoval obyvatele a ne vždy zcela korektně o výstavbě nové nemocnice. Viz jednání v Kroměříži. Možná, že i to vedlo zastupitele k tomu říci záměru ne.

Mezitím se vyhrotila situace v KNTB, která je spádovou nemocnicí pro sto tisíc občanů. Dost nevybíravým způsobem byli odejiti dlouholetí výborní primáři z mnoha oddělení a center. Odešly také sestry, další lékaři, prádlo se pere v Ostravě, chybí pomocný personál… Ne dobrá atmosféra mezi personálem se přenáší v mnoha případech i na pacienty. Domyslel někdo co bude s nemocnicí do té doby než se postaví nová? A to může třeba trvat šest a více let. A nevyřešené je i to, co bude s opuštěným areálem současné KNTB.

 Teď to nejdůležitější. Peníze. Má je kraj? Spíše to vypadá, že od státu kraj finance čekat nemůže. Stojí za zamyšlení i těch, kteří chtějí novou nemocnici, zda je vhodné kraj na deset a více let dopředu zadlužit s tím, že budou chybět finance na nutný provoz dalších oblastí Zlínského kraje. 

Nejdříve se psalo, že nová nemocnice bude stát šest miliard následně osm. Což nemusí být konečná suma. I proto, že v současné době chybí vypovídající projektová dokumentace. Nelze dohledat na základě jakých výpočtů hejtmanství došlo k tomu, že případná modernizace a rekonstrukce spojená s výstavbou nové interny v KNTB bude stát o dvě miliardy více než výstavba nové nemocnice. Našli se odborníci, mající vztah k našemu kraji, kteří začali hejtmanovi dokladovat, že nemá pravdu. Nebyli vyslyšeni.

Během všech jednání zastupitelstva jak v uplynulém roce, tak i letos požadovali opoziční zastupitelé vypracování studie rekonstrukce a modernizace KNTB srovnatelnou se studií nové nemocnice. Konečně na letošním zářijovém jednání zastupitelstva tento záměr Rada ZK předložila. Záměr byl odsouhlasen.

Nastal tedy čas relativního klidu. I lidé z občanské iniciativy Chceme novou nemocnici by měli vyčkat na studii, která se týká Krajské nemocnice T. Bati. Počkat na fakta. A potom nechat na odbornících a následně zastupitelích rozhodnutí, která varianta je lepší. Líbivá slovíčka, jimiž se zasazují pro novou výstavbu lidé z občanské iniciativy Chceme novou nemocnici, nejsou řešením.

Jana Bubeníková

PS. Doporučuji přečíst si blogy Dušana Póče ze Vsetína.V mnoha blozích konkrétně popisuje situaci kolem výstavby nové nemocnice. Najdete je na www.dusanpoc.cz

 

Ilustrační foto: Archiv KNZ