Centrum Áčko spouští homesharing, hledá dobrovolníky na pomoc rodičům s postiženými dětmi

05.02.2024 07:50

ZLÍNSKÝ KRAJ – Stát se náhradním rodičem na pár hodin a tím ulevit rodinám, které se starají o dítě s autismem či mentálním postižením. To je smyslem takzvaného homesharingu, který propojuje dobrovolníky a právě rodiče, kteří jsou nepřetržitě vytíženi péčí o svého znevýhodněného potomka.
„Tuto službu zavádí jako vůbec první ve Zlínském kraji krajská příspěvková organizace Centrum Áčko z Valašského Meziříčí a hledá zájemce, kteří by se do programu zapojili,“ uvedla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
V rámci homesharingu by si měla hostitelská rodina či jednotlivec pravidelně „půjčovat“ dítě na předem domluvený čas, například na odpoledne, do své domácnosti. „Společně tráví čas, hrají si, chodí na procházky. Dítě získává nové sociální kontakty a zkušenosti a jeho rodiče mezitím mají možnost vydechnout a nabrat síly pro každodenní náročnou práci, dojít si k lékaři, na úřady nebo se věnovat ostatním členům rodiny,“ vysvětlila statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, do jejíž působnosti patří sociální oblast.
V Centru Áčko, které je devátou organizací v České republice, jež se homesharingu věnuje, aktuálně pracují na administrativním a metodickém nastavení podoby služby. „Plánujeme aktivity, díky kterým představíme homesharing veřejnosti. Pro zájemce plánujeme homesharingové večery, kde se nezávazně dozví vše, co je zajímá,“ vysvětlila Martina Vrátná, která má projekt v organizaci na starosti.
Zájemci, kteří by se chtěli do homesharingu zapojit, se mohou obracet na Martinu Vrátnou telefonicky na čísle 730 534 016, případně prostřednictvím e-mailu martina.vratna@centrum-acko.cz. Podrobné informace naleznou na: https://homesharing.cz/co-je-homesharing/.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj