Cena Miroslava Ivanova pro Chřiby

17.05.2016 17:13

BUCHLOVICE - V pátek 13. května v čase, kdy Jiří Jilík s Bořkem Žižlavským v Muzeu v podhradí v Buchlovicích zahajovali výstavu fotografií členů Expedice Chřiby, na Mezinárodním knižním veletrhu v Praze přebíral v jejich zastoupení šéfredaktor pražského nakladatelství REGIA Petr Martinec z rukou odborné poroty Cenu Miroslava Ivanova za knihu Chřiby, strážci středního Pomoraví, kterou koncem loňského roku toto nakladatelství vydalo v edici Tajemné stezky.
„Mrzí nás to, že jsme v Praze nemohli cenu převzít osobně, informace o jejím udělení naší knížce přišlo v době, kdy termín výstavy v Buchlovicích, mimochodem spojené i s prezentací této publikace a další knihy o chřibské dálnici, byl již dlouho rezervován a zveřejněn. A nebylo by to fér vůči příznivcům expedice a čtenářům našich knížek, kdybychom se vernisáže nezúčastnili,“ řekl jeden z autorů oceněné knihy Jiří Jilík. Oba autoři jsou z novinářského „cechu“. Jiří Jilík byl dlouholetým šéfredaktorem Slováckých novin v Uherském Hradišti a Bořek Žižlavský, dnes místostarosta Buchlovic, řadu let redigoval zpravodaj Městského úřadu v Uherském Hradišti „Uháčko“. Oba jsou zakladateli Expedice Chřiby, která od roku 2002 mapuje historické památky a zajímavosti Chřibů.
Miroslav Ivanov (1929-1999), podle něhož je cena v žánru literatury faktu nazvána, je zakladatelem a klasikem tohoto literárního žánru u nás.
Vlastimil Langer
Foto: Jiří Jilík