Budova magistrátu na Zarámí je energeticky nevýhodná

06.06.2023 09:58

ZLÍN – Statutární město Zlín připravuje projekt Snížení energetické náročnosti budovy Zarámí 4421. „Budova, v níž sídlí šest odborů radnice, dlouhodobě neodpovídá současným energetickým standardům a podle průkazu energetické náročnosti patří do kategorie „nehospodárná“. Na budově je přestárlá střecha a některá okna jsou na hranici životnosti či havarijního stavu,“ informoval Tomáš Melzer, tiskový mluvčí zlínského magistrátu.
„Chystané změny se týkají zateplení obvodového pláště, instalace venkovních žaluzií, nových oken a případně i rekuperace, tedy řízeného větrání bez otevírání okenic. Na střechu bude vhodné umístit fotovoltaickou elektrárnu,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast ekonomiky a financí Miroslav Chalánek.
Výsledkem projektu má být budova s nižší energetickou náročností. Podle náměstka Chalánka půjde o snížení v minimálním rozsahu třiceti procent.
Předpokládané výdaje jsou ve výši 52,150 milionu korun, přičemž celkovou částku by měla zmírnit dotace z Operačního programu Životní prostředí. „Odhadovaná výše dotace může být v našem případě 33 897 500 korun, přičemž její přesná výše bude vyčíslena podle takzvaných jednotkových nákladů v závislosti na celkové procentní úspoře energie. Odhadovaný podíl radnice představuje částku 18 252 500 korun,“ nastínil náměstek Miroslav Chalánek.
V budově Zarámí 4421 probíhá celodenní administrativní provoz. Sídlí zde odbory kultury a památkové péče, majetkové správy, městské zeleně, školství a sportu, životního prostředí a zemědělství a odbor živnostenský.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Magistrát města Zlína