Aktuální informace k epidemii covid-19 ve Zlínském kraji k 31. lednu

01.02.2022 07:15

ZLÍNSKÝ KRAJ – Počet nemocných s covidem-19 se ve Zlínském kraji opět zvýšil. „S nemocí aktuálně bojuje 16 326 osob, z nichž muselo být 126 hospitalizováno. Na jednotkách intenzivní péče leží 13 pacientů. Mezi nově nakaženými pacienty je stále relativně mnoho neočkovaných a nijak nechráněných (evidovány vyšší stovky denně). Tento fakt stále udržuje významné riziko dopadu na nemocniční péči,“ uvedla v pondělí 31. ledna krajská tisková mluvčí Soňa Ličková. 

Významný ochranný efekt proti těžkému průběhu onemocnění má očkování, především posilující dávka, kterou v kraji podstoupilo k 30. lednu 181 885 lidí. K posilující dávce se mohou registrovat po pěti měsících od dokončeného očkování osoby a děti starší 12 let. Do České republiky dorazí koncem února vakcína Nuvaxovid, která se podává ve dvou dávkách s intervalem 21 dní. Předregistrace k očkování touto látkou bude spuštěna od 1. února.

„V platnost vstoupilo opatření Ministerstva zdravotnictví, podle kterého se lidé po pozitivním PCR testu na covid-19 nebudou muset 30 dní testovat v zaměstnání či školách, nebo jít do karantény po rizikovém kontaktu s nakaženým. Ve firmách platí, že pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní test, odchází automaticky do pětidenní karantény. Po jejím skončení se v práci opět testuje. V zaměstnání není nutné na rozdíl od testování ve školách podstoupit potvrzující PCR test. Pokud ho ale pracovník absolvuje a má negativní výsledek, karanténa mu končí,“ dodala tisková mluvčí.

Podle toho, jak se bude epidemická situace vyvíjet, by se mohlo testování ve školách a firmách omezovat či ukončit v polovině února.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj